Palletwikkelmachines

Palletwikkelmachines zijn er in drie variaties, de semi automaat palletwikkelmachine, automaat palletwikkelmachine en de vol automatische palletwikkelmachine. De keuze uit deze drie variaties is sterk afhankelijk van het in te stretchen product of pallet en de nodige capaciteit. Vanaf “gewone” (standaard) ladingen tot zeer lichte ladingen (bijvoorbeeld keukenrollen / toiletpapier of lege flacons) kunnen wij u het juiste advies geven welke wikkelmachine (met of zonder powerstretcher) u nodig heeft. Bij lichte of onstabiele ladingen wordt veelal een palletwikkelmachine met voorrekinstallatie/powerstretchinstallatie ingezet. Een powerstretcher systeem of powerstretchunit rekt de folie al voordat deze op de pallet aangebracht wordt. Door gebruik van een speciale powerstretchfolie (folie met geheugen) stretcht “krimpt” deze pas terug zodra hij om de pallet gewikkeld zit.

Voordeel:

- De folie wordt zonder enige kracht uit te oefenen op de lading aangebracht.

- Zeer lichte, instabiele pallets kunnen zodoende gewikkeld worden

Een palletwikkelmachine of wikkelaar met powerstretch installatie heeft ook het voordeel dat deze kostenbesparend werkt. Doordat de folie vooraf wordt uitgetrokken daalt het aantal grammen folie per ingewikkelde pallet dat resulteerd in een lager folie verbruik. Ook adviseren wij u welk type folie u met de laagste kostprijs per pallet voor uw product kunt gebruiken. Alle machines zijn met diverse remunits/voorrekunits/powerstretch units uit te voeren.

Half automaat wikkelmachine

De half automaat palletwikkelmachine is vooral bekend als de draaiplateau palletwikkelaar . Deze is uit te voeren met oprijplaat of in te bouwen in uw werkvloer. D.m.v. het ronddraaien van uw pallet en de verticale beweging van de foliewagen zal uw pallet snel en vakkundig ingewikkeld worden. Echter bij zeer instabiele ladingen is een vrij draaiende half automatische palletwikkelmachine een gerichte keus. Deze heeft als voordeel dat uw lading op de werkvloer blijft staan (geen oprijplaat nodig) en de arm van de palletwikkelmachine zich rond uw lading beweegt. Ook voor zeer zware ladingen (boven 2.000 kg) is een draaiarm machine zeer geschikt, omdat de pallet niet meer met de pompwagen via de oprijplaat op het draaiplateau geplaatst hoeft te worden.

Automaat wikkelmachine

Automaat palletwikkelmachines zijn in grote lijnen te vergelijken met de semi automaat palletwikkelaar. Deze zijn net als de semi automaat palletwikkelmachines te verkrijgen in draaiplateau uitvoering en als vrij draaiende arm palletwikkelmachine. Echter wordt bij deze variant aan het begin van de wikkelcyclus automatisch de wikkelfolie aangebracht op uw lading. Na het wikkelproces wordt automatisch de folie vastgehouden, afgesneden en gesealt aan de onderliggende folielagen. Deze variant is als optie uit te voeren met een of meerdere afstandsbedieningen zodat uw operator(s) of heftruckchauffeurs zelfs niet meer van de heftruck af hoeven.

Vol automaat wikkelmachine

Vol automatische wikkelmachine word veelal opgenomen in productielijnen waarbij een hoge capaciteit gewenst wordt. Binnen de catogorie vol automaat palletwikkelmachines kennen we de volautomaat draaitafel wikkelaar, vol automatische vrij draaiende arm wikkelaar en de volautomaat ringwikkelmachine. Deze volautomaten zijn perfect in uw productielijn te intergreren. Ook bestaat de mogelijkheid deze wikkelmachine stand-alone te gebruiken en uit te breiden met een of meerdere palletsecties (rollenbaan) voor en achter de wikkelaar. Verder zijn er vele opties mogelijk, waaronder een geintergreerde topveldispenser voor het stofdicht en waterdicht wikkelen van uw pallet en/of bovenaandrukplaat voor zeer lichte of gladde ladingen. Alvorens het wikkelen wordt volautomatisch een topvel op maat gemaakt en op uw palletlading gelegd en eventueel vastgehouden d.m.v. de aanwezige bovenaandrukplaat. Deze opties zijn zowel verkrijgbaar voor de vol automatische draaiarm palletwikkelmachine als voor de vol automatische ringwikkelaar. De volautomaat ringwikkelmachine is echter als extra nog uit te breiden met een automatisch rollen magazijn zodat uw operator(s) niet meer noodzakelijk zijn voor een rolwissel.

Palletwikkelrobots

Deze worden vaak ingezet wanneer er op meerdere locaties gewikkeld dient te worden. Deze heeft als voordeel niet gebonden te zijn aan een vaste locatie doordat deze gevoed wordt d.m.v. een accu. Hierdoor kan deze functioneren als mobiele palletwikkelmachine. De machine rijdt “vrij” rond de lading en d.m.v. een aftastwiel controleert hij de contouren van de pallet, waardoor bijna iedere lading ingewikkeld kan worden, dus ook zeer lange en zware pallets. Vanwege dat de pallet stil blijft staan op de werkvloer kunnen zeer instabiele ladingen eenvoudig ingewikkeld worden.

Op de meeste van deze machines zijn diverse remunits / voorrekunits te verkrijgen.

Standaard rem

De basis remunit wordt handmatig ingesteld waardoor de folie wordt uitrekt door kracht op te bouwen tussen de palletwikkelmachine en de palletlading. Dit is echter niet gewenst bij ladingen met een laag palletgewicht.

Electromagnetische rem

Bij een electromagnetische rem bestaat de mogelijkheid verschillende percentages remkracht in te geven en deze aan een bepaald wikkelprogramma te kopelen.

Voorrek unit met vaste verhouding

Deze wordt veelal ingezet wanneer er sprake is van een laag palletgewicht. De folie wordt alvorens in aanraking te komen met de palletlading opgerekt in de foliewagen d.m.v. twee beklede rollen, om daarna krachteloos overgebracht te worden aan de palletlading.

Voorrek unit met variabele verhouding

Deze functioneert hetzelfde als de powerstretch unit met vaste verhouding alleen is hierbij het percentage voorrek te regelen van 0% tot en met 250% of meer. Momenteel gaan wij zelfs boven de 300%. Dit is vervolgens te koppelen aan een wikkelprogramma.

Voor de Benelux markt vertegenwoordigen wij de complete lijn van Pieri palletwikkelmachines. Pieri heeft op de Belgische en Nederlandse markt weinig naamsbekendheid, echter staan deze Pieri machines al bij veel gebruikers reeds 25 jaar te draaien en werden vroeger onder de naam Borst geleverd. Het merk Borst zult u wellicht kennen, deze machines zijn van origine door Pieri gebouwd en werden in Nederland voorzien van de sticker "Borst".

Hebt u nog een Borst machine staan, dan kunt u voor onderdelen/spare parts contact met ons opnemen.